Veelgestelde vragen

Enkele belangrijke definities:

WOZ-waarde
Waardering Onroerend Zaken. De waardering die de gemeente hanteert voor het bepalen van verschillende belastingen/heffingen.

OZB-belasting
Onroerend Zaak Belasting, is een belasting die wordt geheven op het gebruik van onroerende zaken. Deze belasting wordt door uw gemeente bepaald.

Onroerende zaak
Bezittingen die niet roerend zijn, vaststaan op een plaats en niet zomaar te verplaatsen zijn.


Veelgestelde vragen:

Waarom zou ik in bezwaar gaan?
Aanmelden en bezwaar maken is voor u volledig gratis. U loopt daarmee dus geen enkel financieel risico. Na het invullen van de benodigde gegevens hoeft u niets meer te doen en kost het u geen verdere moeite.

Door nu in bezwaar te gaan tegen de WOZ-waarde zorgt u er ook voor dat de WOZ-waarde voor de komende jaren correcter wordt ingeschat. Wanneer uw bezwaar wordt toegewezen zal u hoogstwaarschijnlijk minder OZB belasting hoeven te betalen.

Op welke belastingen heeft uw WOZ-waarde betrekking en gevolgen?
De WOZ-waarde is niet alleen bepalend voor de OZB belasting, maar deze heeft ook invloed op de hoogte van andere (gemeentelijke)belastingen. Voorbeelden van belastingen die hierdoor worden beïnvloed zijn:

• Afvalstoffenheffing
• Rioolheffing
• Watersysteemheffing
• Eigenwoning forfait
• Eventueel bij erf-/schenkbelasting

Is dit voor mij van toepassing?
Wanneer u in het bezit bent van onroerend goed, particulier of bedrijfsmatig, en de gemeente heeft naar uw mening uw onroerend goed een te hoge WOZ-waarde gegeven.

Hoeveel kan ik terug krijgen?
De gemeentelijke belastingen worden per gemeente bepaald en zijn dan ook niet overal gelijk. Tevens kunnen wij niet garanderen dat uw bezwaar gegrond wordt verklaard.

Waarom is het gratis?
Indien het bezwaar wordt toegewezen, dan heeft u recht op een onkostenvergoeding. U stuurt onze rekening dan direct door naar de gemeente. Onze factuur betaalt u pas nadat de gemeente u heeft betaald. Wanneer het bezwaar niet wordt toegewezen, dan komen de kosten voor onze rekening en betaalt u helemaal niets. Het is voor u dus echt gratis in bezwaar.

Ik heb meer panden, wat moet ik doen?
Indien u meerdere panden (onroerende zaken) heeft, hoeft u zich maar eenmaal aan te melden. U kunt na het inloggen meerdere panden toevoegen.

Wie zijn jullie?
www.gratisinbezwaar.nl is een initiatief van Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO). SMCO is een organisatie die zeer ervaren en succesvol is met het behartigen van belangen van groepen mensen en/of individuele personen.