Hypotheekbemiddeling

Het is bemiddelaars wettelijk gezien niet toegestaan twee heren te dienen. Doet een bemiddelaar dat wel, dan heeft hij geen recht op loon aldus het Burgerlijk Wetboek.
Naast voorgaande is per 1 januari 2009 het Besluit financiële dienstverleners op het gebied van provisiebetaling en beloningstransparantie in werking getreden. Deze bepalingen en wetgeving moeten de consument beter beschermen als hij een complex financieel product of een (hypothecaire) lening willen aanschaffen en er tevens voor zorgen dat de markt transparanter wordt. Vanaf januari 2009 moeten bemiddelaars dan ook openheid geven aan de klanten over hoeveel provisie zij ontvangen.

De financieel tussenpersoon mag geen dubbel inkomen krijgen in verband met de integriteit van de tussenpersoon. 
Door veel tussenpersonen lijkt de gehele discussie en het voornemen voor een provisieverbod juist te zijn aangegrepen om juist met een dubbele beloning te gaan werken. Dus én een commissie van de klant én van de bank, terwijl het provisieverbod juist het tegenovergestelde wilde bewerkstelligen.

Vanaf 1 januari 2013 is het zelfs verboden om provisies te ontvangen door financiële tussenpersoon. Let er op dat dit verbod vanaf 1 januari 2013 géén afbreuk doet aan voorgaand verhaal. Dubbele inkomsten mogen van meet af aan niet. In het systeem van provisies schuilt namelijk een risico van beloninggedreven ‘kleuring’ van het advies dat door de tussenpersoon/bemiddelaar wordt gegeven, omdat de tussenpersoon door de aanbieder wordt betaald. Door veel hypotheekbemiddelaars is het provisieverbod weer aangegrepen om met serviceabonnementen additief te werken voor personen waar de bemiddelaars ook al een commissie voor heeft ontvangen, dat terwijl dat naar ons oordeel en dat van de AFM neerkomt op additieve/buitenproportionele vergoedingen welke niet zijn toegestaan.

Verschillende belangenbehartigers van consumenten signaleren overigens problemen rond de beloning van financiële tussenpersonen.

In een normale situatie zou een financieel dienstverlener geen provisies moeten ontvangen van derden, maar brengt hij zijn kosten direct in rekening bij de cliënt. Zo is (zo veel als mogelijk) uitgesloten dat het belang van de klant niet voorop staat. Een andere mogelijkheid is dat de financiële dienstverlener de provisie die hij ontvangt van de aanbieder één-op-één doorbetaalt aan de cliënt. Zo heeft de tussenpersoon geen ander belang meer dan dat van zijn cliënt en is objectieve bemiddeling gegarandeerd.

Gezien voorgaande veelal met voeten is getreden door hypotheekbemiddelaars is SMCO daarom nu een collectieve procedure gestart, waarvoor u zich kunt aanmelden om uw recht te halen.