Staatsloterij maakt eind aan truc met vijfde lot

DEN HAAG - Er komt een einde aan de oneerlijkheid bij het meespelen met een vijfde loten in de Staatsloterij. Die loten krijgen vanaf januari allemaal hetzelfde nummer waardoor de Jackpot van 27,5 miljoen euro er ook daadwerkelijk uitgaat als de prijs op een een vijfde lot valt. Dat meldt het AD.

Nu is dat niet het geval omdat eenvijfde loten allemaal andere lotnummers hebben. Daardoor wint de houder van het winnende lot slechts 5,5 miljoen euro. De overige 22 miljoen schuift door naar de volgende trekking. 

Vanaf januari krijgen alle eenvijfde loten hetzelfde nummer, zegt de Staatsloterij in een brief die ze deze week verstuurt aan de ongeveer 200.000 automatisch meespelende spelers.

Met de verandering komt de loterijinstelling tegemoet aan de wens van de vorige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Die wilde dat het systeem zo zou worden gewijzigd dat de jackpot in zijn geheel in één trekking kan vallen.

Het stoppen met de unieke nummers van eenvijfde loten volgt op een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC). Die oordeelde in augustus vorig jaar na tientallen klachten van spelers dat de Staatsloterij oneerlijke reclame maakte door te beweren dat de Jackpot gegarandeerd zou vallen. Die kans was minder dan 50 procent omdat meer spelers een eenvijfde lot hebben dan een heel lot, zei de RCC.

De stichting Loterijverlies, die 23000 mensen vertegenwoordigt die menen dat ze gedupeerd zijn door de Staatsloterij, is blij met de verandering. Al komt die 'veel te laat'.

Bron: Algemeen Dagblad 05/11/10, 07u01