Staat gedagvaard om belasting Rijksmonumenten

ALKMAAR (AFN) - De Stichting Overdrachtsbelasting Monumenten SMCO heeft de Nederlandse staat gedagvaard om de overdrachtsbelasting die kopers van een monument in de jaren van 1972 tot en met mei 2009 hebben betaald, terug te krijgen. Dat heeft SMCO vrijdag bekendgemaakt.

Volgens SMCO heeft een koper van een monument jaren geleden met succes een zaak aanhangig gemaakt wegens het feit dat rechtspersonen (bijvoorbeeld een bv) geen overdrachtsbelasting hoefden te betalen bij de aanschaf van zo'n pand en natuurlijke personen (gewone burgers) wel.

Het Gerechtshof zou dat in mei 2009 hebben bekrachtigd en de Staat is daartegen niet binnen de gestelde termijn tegen in beroep gekomen, aldus SMCO.

Procedure
Honderden mensen hebben zich al aangemeld voor de procedure en zij willen ruim 60 miljoen euro terughebben. Naar aanleiding van het eindvonnis zou er van mei 2009 tot december 2009 een algehele vrijstelling van overdrachtsbelasting voor monumenten zijn geweest. ,,Daarna is de vrijstelling voor rechtspersonen afgeschaft.''

Bron: ANP.