OOK RENTESCHANDAAL IN NEDERLAND

Lening/Hypotheekhouders met variabele rente worden ernstig benadeeld 

Alkmaar, 12 juli 2012 – Uit onder meer uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch en oordeel van de Ombudsman Financiële Dienstverlening blijkt SMCO dat verschillende banken bij bestaande klanten al jaren opslagen op variabele rentes bij leningen/hypotheken hebben verhoogd zonder geldige reden. Zij moesten namelijk een vaste renteopslag op Euribor hanteren, maar verhoogden deze renteopslag van bijvoorbeeld 1% naar 2,5%. Uit een rapportage van de NMA blijkt dat banken sinds 2009 sterk verhoogde renteopslagen zijn gaan rekenen bij variabele hypotheekrentes blijkt uit rapportage van de NMA, waardoor mensen tot het dubbele aan hypotheeklasten betalen van wat zij eerder mochten verwachten. Hierdoor betalen zij honderden tot duizenden euro’s per maand te veel en incasseren de banken jaarlijks miljoenen euro’s onrechtmatig.

Uit berekeningen van SMCO op basis van openbare marktgegevens blijkt dat banken ruim 1,2 miljard euro per jaar te veel berekenen. De schade voor iemand met een lening/hypotheek van 200.000 euro die 1% per jaar teveel aan rente betaalt, loopt al snel op tot vele duizenden euro’s. Daarnaast kost dit de overheid vele miljoenen door een teveel aan renteaftrek te vergoeden. SMCO is via de website www.renteclaim.nl per vandaag met succes een actie gestart om gedupeerden te helpen het teveel betaalde bedrag aan rente terug te eisen. Tientallen gedupeerden hebben zich reeds bij het initiatief gemeld, SMCO verwacht duizenden mensen te kunnen helpen.

Omdat een opslag van 1% tot maximaal 1,5% boven de Euribor, het gemiddelde rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen, volgens het Gerechtshof gebruikelijk is, kunnen banken de renteopslagen niet zomaar verhogen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat in elk geval ING, Rabobank, ABN AMRO, AEGON, Direktbank, WestlandUtrecht Bank, Moneyou, Friesland Bank, SNS Bank, Zwitserleven en Obvion Hypotheken renteopslagen hanteren van meerdere procenten boven de Euribor.

Dergelijke verhogingen zijn, ook al staat in de algemene voorwaarden dat deze toegestaan zijn, juridisch echter niet geoorloofd. Klanten moeten er op kunnen vertrouwen dat een bank volgens een ‘bestendige gedragslijn’ te werk gaat, namelijk de Euribor plus een kleine opslag. In de praktijk blijkt dat niet waar te zijn en verdienen de banken onterecht geld over de rug van hun eigen klanten. De banken geven dat ontwikkelingen op de financiële markten en aangescherpte wetgeving ertoe hebben geleid dat zij andere renteopslagen moeten rekenen. Dat blijkt dus niet toegestaan te zijn en banken incasseren dan ook honderden miljoenen onterecht.

Rentecheck en collectieve actie
SMCO, Stichting Meldpunt Collectief Onrecht, accepteert deze werkwijze van de banken niet langer en is daarom een collectieve actie gestart. Mensen kunnen via de rentecheck op www.renteclaim.nl in een aantal eenvoudige stappen kosteloos bepalen of zij benadeeld zijn. Wanneer zij benadeeld zijn, kunnen zij zich via www.renteclaim.nl aanmelden voor een collectieve actie richting de banken.
 

Meer informatie of aansluiten bij Renteclaim? Klik hier!