NMa: kartelafspraken bij woningveilingen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft rapporten opgemaakt tegen vijftien personen die via executieveilingen handelen in onroerend goed, zoals woonhuizen en bedrijfspanden.

Dat heeft de NMa 28 april bekendgemaakt. De handelaren worden verdacht van het maken van prijsafspraken. Ze waren actief bij minimaal 350 en mogelijk meer dan 1.000 executieveilingen die door prijsafspraken zijn beïnvloed. In totaal zijn ongeveer 3.000 executieveilingen beïnvloed door kartelafspraken, aldus de NMa. De Mededingingsautoriteit zegt de afspraken op het spoor te zijn gekomen via de Belastingdienst. Die stuitte op relevante informatie voor de NMa en heeft deze informatie aan de NMa verstrekt. Op basis van deze informatie heeft de NMa haar eigen onderzoek gedaan.

De vijftien verdachte handelaren kunnen nu reageren op het rapport. Daarna stelt de NMa vast of er sprake is van een overtreding en zo ja, of de NMa een boete oplegt. In het onderzoek is de NMa de namen van enkele honderden handelaren tegengekomen die mogelijk hebben deelgenomen aan de kartelafspraken. De NMa onderneemt later dit jaar stappen tegen de overige handelaren. 'Als na hoor en wederhoor sprake blijkt te zijn van kartelafspraken, dan zijn woningverkopers gedupeerd die hun woning noodgedwongen moeten verkopen, doordat zij achterblijven met een onnodig hoge restschuld’, aldus waarnemend NMa-voorzitter Henk Don.

Volgens het rapport hebben de betrokken handelaren onderling het biedproces afgestemd door zo laag mogelijk te bieden ten koste van de huiseigenaar. Vervolgens werden op zogeheten naveilingen de panden binnen het kartel doorverkocht voor een vaak hogere prijs waarna het verschil (de winst) onderling werd verdeeld. Dergelijke afspraken vormen een ernstige overtreding van de Mededingingswet. Hierdoor komen prijzen niet tot stand onder normale concurrentie en wordt de woningverkoper benadeeld, aldus de NMa.

Bron: Vastgoedmarkt.nl