KPN en Telfort aangeklaagd om afronden belminuten

AMSTERDAM – Er komt een collectieve aanklacht tegen providers KPN, Hi en Telfort vanwege het naar boven afronden van mobiele telefoongesprekken.

De providers ontvangen een dagvaarding namens meer dan 150 klanten en krijgen daarnaast een collectieve vordering van de Stichting Belverlies.nl, onderdeel van Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO). 

De klanten voelen zich volgens SMCO benadeeld omdat seconden worden afgerond naar hele minuten, terwijl niet duidelijk is gemaakt dat er wordt afgerond en wat de gevolgen zijn. In de praktijk wordt voor een gesprek van 1 minuut en 3 seconden dus 2 minuten in rekening gebracht.

KPN liet eerder al weten de maatregel voor getroffen klanten terug te draaien, maar bij nieuwe klanten wordt nog wel afgerond. Belverlies.nl vindt dat dit, ook als het in de voorwaarden staat, verboden moet worden omdat de gevolgen niet duidelijk zijn.

Verbod

In de rechtszaak eist de stichting namens de klanten een verbod op het afronden van telefoongesprekken per minuut en wordt een schadevergoeding geëist.

“Klanten van KPN en Telfort zijn van de wijziging namelijk niet goed op de hoogte gesteld. KPN en Telfort hebben ook geen enkel bewijsstuk overlegd dat wel zou zijn gebeurd ondanks uitdrukkelijke vraag daarnaar”, aldus de stichting.

Andere consumenten die getroffen zijn kunnen zich via de website bij de aanklacht aansluiten. De stichting overweegt nog andere providers ook te dagvaarden.

Bron: Nu.nl