Grote aantallen post bij TNT met medeweten van directe leiding weggegooid

Alkmaar, 4 mei 2010 – Uit meldingen bij Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) en verificatie daarvan door SMCO blijkt duidelijk dat er wantoestanden plaatsvinden bij postbezorger TNT. Hierbij gaat het met name om het weggooien van grote aantallen poststukken met medewerking van de directe leiding en concurrentievervalsing.

Bij TNT is er post weggegooid op het kantoor te Haarlem, zo blijkt uit foto's en verklaringen van medewerkers van TNT. De OPTA is inmiddels een onderzoek gestart, waarbij strafrechtelijke vervolging en hoge boetes niet uit te sluiten vallen aldus de OPTA. Naast deze wantoestand blijft bij meerdere kantoren regelmatig post liggen, terwijl TNT wettelijk gezien de volgende dag de post bezorgen moet. Het gaat hierbij om een bewuste keuze van TNT om deze post niet dezelfde dag te bezorgen.

Verder blijkt dat post veelal onbeheerd in bijvoorbeeld flatportieken staat in afwachting tot het wordt opgehaald door een medewerker van de post. Daarmee neemt TNT willens en wetens het risico dat post door derden wordt meegenomen, wat de privacy van veel mensen kan schaden.

SMCO heeft ook klachten ontvangen van een ander postbedrijf met betrekking tot concurrentievervalsing. Als bekend is Netwerk VSP een dochteronderneming van TNT. Veel post van TNT wordt bezorgd door Netwerk VSP zonder dat de verzenders dit weten. Bovendien zijn deze enveloppen voorzien van een TNT logo. Het niet nader te noemen postbedrijf noemt dat concurrentievervalsing en overweegt nadere stappen richting TNT te ondernemen.

Het meldpunt is bereikbaar via www.collectiefonrecht.nl of telefonisch via 072 – 7529488.