Eerste succes in collectieve rechtszaak huurders tegen huurbemiddelaars

 

HEERHUGOWAARD 24 augustus 2011 – De collectieve actie van huurders tegen huurbemiddelaars lijkt een groot succes te worden. De eerste zaak heeft direct geleid tot terugbetaling van de ten onrechte betaalde bemiddelingsfee. Veel huurders betalen bij het betrekken van hun huurwoning een bemiddelingsfee, doorgaans een bedrag gelijk aan één maand huur, aan de makelaar of aan de verhuurbemiddelaar. Wat deze bemiddelaars echter niet vertellen, is dat zij deze bemiddelingsfee ook in rekening brengen bij de verhuurder. Dit is wettelijk niet toegestaan, tenzij dit in het huurcontract duidelijk staat vermeld.

Gedupeerde huurders hebben zich inmiddels verzameld bij de actie ‘Huurverlies’ van Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO). Het gaat onder meer om klanten van huurgiganten als Direct Wonen, Rotsvast en BP Homeleasing. Naast een bemiddelingsfee brengen sommige bemiddelaars ook sleutelgeld in rekening. Sleutelgeld is geld dat de verhuurder aan de nieuwe huurder vraagt voordat deze de woning in mag. In tegenstelling tot borg krijgt de huurder dit bedrag niet terug bij het verlaten van de woning. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis. Sleutelgeld vragen is wettelijk eveneens niet toegestaan.

Op deze wijze brengen deze bemiddelaars jaarlijks tientallen miljoenen euro’s teveel in rekening. Ondanks het succes in deze actie merkt SMCO dat veel huurders nog niet op de hoogte zijn van ‘Huurverlies’. Zij laten hierdoor gemiddeld bijna 1.000 euro liggen, waar zij in werkelijkheid recht op hebben. SMCO roept huurders dan ook op zich te melden bij het collectief via www.collectiefonrecht.nl/huurverlies . Huurders kunnen hier een procedure laten starten tegen de huurbemiddelaar voor slechts 49 euro. Bij succes ontvangt de huurder vervolgens 80% van der vordering, SMCO ontvangt de overige 20%.

SMCO is verheugd dat de eerste zaak meteen tot een bevredigende overeenstemming met de huurbemiddelaar heeft geleid. De kracht van de actie en het collectief wordt hiermee nogmaals bevestigd en toont aan dat het loont om als collectief tegen lage kosten te procederen.