Consument kan elke maand opzeggen

6 oktober 2010, 7:25 uur | FD.nl
Door: Jeroen Koot

Er komt een einde aan een van de grootste consumentenergernissen - het stilzwijgend verlengen van abonnementen op bijvoorbeeld sportschool en tijdschrift.

Vanaf volgend jaar mogen aflopende abonnementen alleen nog maar met een maand worden verlengd, tenzij de afnemer expliciet anders wil.

Gisteren heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen die de stilzwijgende verlengingen verbiedt. De wet geldt voor bijna alle abonnementen op diensten en producten. Alleen verzekeringen zijn uitgezonderd, maar die hebben dat onlangs geregeld in een gedragscode.

Verenigingen als de ANWB mogen wel stilzwijgend het lidmaatschap verlengen. Dat geldt niet voor aparte diensten die deze clubs leveren. Of de Wegenwacht hieronder valt, is nog onduidelijk.

Verder is er een lichte aanpassing voor kranten en tijdschriften. Uitgevers mogen hun abonnementen met drie maanden verlengen, omdat bladen anders problemen krijgen met de drukkerijen. Van Dam wil deze zachtere aanpak wel over drie jaar evalueren.

Van Dam mikt met de wet vooral op sportscholen. Een fitnessabonnement kost al snel euro 600 per jaar, en het komt nogal eens voor dat consumenten tussentijds afhaken. Ook moeten consumenten blijven betalen als ze naar een andere stad zijn verhuisd. Van Dam: 'Juridisch klopt het misschien, maar er wordt veel misbruik van gemaakt. Ik heb hier veel klachten over gekregen.'

De nieuwe wet kan wel zorgen dat sportscholen duurder worden, zegt Ronald Wouters, directeur van de brancheorganisatie Fit-Vak. Ondernemers rekenen immers op gegarandeerde jaarinkomsten. 'Een jaarcontract zal dus even duur zijn. Maar wie na bijvoorbeeld veertien maanden stopt, betaalt voor die laatste twee maanden een hoger maandtarief.'

Wie nét te laat zijn sportschool opzegt, zit er niet weer een jaar aan vast.