Advocaat-generaal vindt onderscheid in erf- en schenkbelasting in strijd met gelijkheidsbeginsel

Heerhugowaard 2 oktober 2013 - Het onderscheid in de erf- en schenkbelasting tussen de belasting van particulier vermogen en ondernemingsvermogen is in strijd met het internationaal verankerde gelijkheidsbeginsel. Dat is de conclusie van advocaat-generaal IJzerman aan de Hoge Raad. Een vrijstelling van 100% van het ondernemingsvermogen bij een erfenis tot 1 miljoen euro moet tot 25% ook gelden voor particulier vermogen uit een erfenis met terugwerkende kracht aldus de advocaat-generaal. Gezien een vrijstelling van 75% nog niet te hoog was, moet er 25% van het geërfd vermogen vrijgesteld worden aldus de advocaat-generaal.

U kunt zich hier aanmelden.

 

Rechtbank Breda
Op 13 juli 2012 besliste de rechtbank Breda dat verkrijgers van particulier vermogen hetzelfde recht op een vrijstelling hebben als verkrijgers van ondernemingsvermogen. Naar aanleiding van die uitspraak zijn door veel verkrijgers van particulier vermogen bezwaarschriften ingediend tegen opgelegde aanslagen. Uit de tienduizenden bezwaarschriften zijn vijf gevallen uitgekozen om in een proefprocedure aan de Hoge Raad voor te leggen. Met de conclusie van de advocaat-generaal zal de Hoge Raad waarschijnlijk een nadere vrijstelling verlenen voor velen.
 

SMCO
Vorig jaar heeft de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht deze zaak al aanhangig gemaakt en breed in de media gebracht. De stichting behartigt in deze zaak de belangen van honderden mensen met een veelvoud aan euro’s waartegen bezwaar is gemaakt. De stichting roept iedereen die na 2010 een boete heeft betaald voor erfbelasting of schenkbelasting op zich alsnog aan te melden gezien het advies van de advocaat-generaal. Volgens Ferdy Roet van SMCO gaat het om honderden miljoenen euro’s die de afgelopen anderhalf jaar onrechtmatig zijn geïnd. Roet, de man achter het proces tegen de Staatsloterij: “Wij zijn zeer verheugd met deze conclusie!”.

U kunt zich hier aanmelden.