Staatsloterij verliest bij gerechtshof

Staatsloterij verliest bij gerechtshof

 

6 april 2020 - De Staatsloterij moet het aankoopbedrag van de loten inclusief de rente terugbetalen in een zaak die door een individuele deelnemer is aangespannen. Dat heeft het gerechtshof Den Bosch dinsdag 7 april besloten. Door de wettelijke rente is het bedrag van de vordering zelfs verdubbeld. Samen met de proceskosten gaat het om een bedrag van zo’n 8.000 euro.

 

Het gaat om loten die een man had gekocht tussen 2000 en 2008. De Hoge Raad besliste vijf jaar geleden dat de Staatsloterij in die periode misleidende mededelingen had gedaan over de winkansen. Naar aanleiding daarvan heeft de man deze zaak gestart tegen de Staatsloterij om het aankoopbedrag van zijn loten uit die periode terug te krijgen.

 

Hij heeft bij het gerechtshof beargumenteerd dat als de Staatsloterij hem wel de juiste informatie had gegeven, hij geen loten had gekocht. Het hof noemt dat aannemelijk. Het bedrag van circa 8.000 euro is zijn inleg minus het prijzengeld en inclusief de rente.

 

Loterijverlies verkondigt al jaren dat deelnemers hun inleg plus rente moeten terugkrijgen. Oprichter Ferdy Roet van Loterijverlies is uitermate blij met deze belangrijke uitspraak: “De hoogste feitenrechter heeft nu bepaald dat mensen hun geld terug moeten krijgen en door deze uitspraak wordt de procespositie van onze klanten verstevigd.” Hij zal deze uitspraak dan ook meenemen in nieuwe zaken die Loterijverlies gaat aanbrengen.

 

Volgens Roet bewijst deze zaak eens te meer het ongelijk van diegenen die zich in Tros Radar en in De Telegraaf als deskundigen hebben opgeworpen en de zaak afdeden als vrijwel kansloos. Roet: “Uit deze uitspraak blijkt ook dat de zogenaamde gratis Bijzondere Trekking van de Staatsloterij allerminst een juiste beslissing was”. Roet vindt het onbegrijpelijk dat nota bene Tros Radar een oproep deed om deel te nemen aan deze in zijn ogen manipulatieve loterij.